Meister Kabatianski en mentale notities in Bennekom

Met mijn goede vriend Alexander Kabatianski bezoek ik regelmatig rapidtoernooien. Alexander is internationaal meester en heeft zijn geboorteland Oekraïne jaren geleden verwisseld voor het Duits staatsburgerschap. Daarom noem ik hem regelmatig 'meister'. Zaterdag waren we te gast bij de Bennekomse schaakvereniging. Er stonden zeven ronden op het programma met een bedenktijd van 18 minuten plus vijf seconden per zet. In de A-groep deelde Kabatianski de tweede plaats met GM Andrei Orlov. Partijfragmenten (foto's en video) van Kabatianski heb ik verwerkt in een video.

GM Erik van den Doel werd in Bennekom kampioen. We kennen elkaar al zijn halve leven en maken regelmatig een praatje. Erik is veganist en actief als duo-raadslid actief voor de Partij van de Dieren in de gemeente Leiden. Op zijn site vertelt hij daar meer over.

Zelf deed ik mee in de B-groep. Met twee gewonnen partijen, één verloren en vier remises scoorde ik 4/7 en een tpr van 1763. In de tweede ronde trof ik Jeffrey van Swieten. We spelen vaker tegen elkaar en het zijn altijd boeiende partijen. Dit keer werd het remise. Maar niet zomaar. Direct na de partij vertelde Jeffey me lachend dat ik zijn dame had kunnen slaan. In een potremisestelling besloot ik een zetherhaling te forceren. Dat kon zogezegd met mijn ogen dicht. Ik had ze beter open kunnen houden want dan had ik gezien dat hij zich vergiste en zijn dame naar het verkeerde veld speelde. For the sake of history hebben we er maar een foto van gemaakt.

Dat sluit aan op een experiment dat ik ben begonnen: 'mentale notities' maken. Regelmatig noteer ik mijn partijen om na te spelen, maar dat is een hele administratie tijdens een partij en daar heb ik niet altijd zin in. Een aardig alternatief is om direct na een partij een paar aantekeningen in een bloknootje op te schrijven. Zo dwing je jezelf toch tot zelfreflectie. Dat kan helpen want zicht is een voorwaarde voor grip. Daarnaast geldt dat je altijd blinde vlekken kan hebben, maar daarvoor heb je weer tegenstanders om mee te analyseren en mental coaches. Zoals oud-wereldkampioen Botwinnik het publiceren van eigen partijen propageerde, openbaar ik hier mijn mentale notities van dit rapidtoernooi. De techniek zal ik ook opnemen in een verhaal dat ik de komende tijd ga schrijven over 'mentale training en schaken'. Dat verhaal zal in februari in SchaakMagazine en (uitgebreider) op de site van het Max Euwe Centrum verschijnen. Voor suggesties omtrent literatuur en praktijkvoorbeelden houd ik me aanbevolen.

Mentale notities Karel van Delft Bennekom 19 november 2011:
Ronde 1: Henk Pruijssers. Met wit. Altijd aardig om tegen een voormalig clubgenoot even de onderlinge pikorde vast te stellen. Hij ging in een gelijk toreneindspel te ver en blies zijn eigen stelling op. Geduldig wachten tot de tegenstander ongeduldig wordt en fouten maakt, kan lonen.
Ronde 2: Cor Petersen. Met zwart. Bij het bord naast ons konden ze niet met de klok overweg. Eén speler ging naar de arbiter en zijn stoel werd tijdelijk bezet door een vrouw die gezellig ging zitten kletsen met de andere speler, die toch even niets te doen had. Het irriteerde me en ik had de focus niet meer bij de partij. Dom. Je moet altijd de focus bij je partij hebben. Ik overzag een tactisch grapje en toen kon ik het schudden. Conclusie: focus en kijk elke zet wat je tegenstander kan doen.
Ronde 3: Jeffrey van Swieten. Met wit. Verzuimde dame te pakken. Verwacht altijd het onverwachte. Remise.
Ronde 4: Ben Westerman. Met zwart. Dat moest een leuke Wolga worden. In middenspel consequent en te snel gespeeld. Daardoor had ik al een zet gedaan, toen ik zag dat ik met een paardvork zijn dame kon winnen. Hij zag het ook niet en ik kreeg een tweede kans. Makkelijk punt.
Ronde 5: naam vergeten te noteren. In toreneindspel regelmatige remise. Moet boekje Turm-Endspiele van Karl-Otto Jung nog maar eens doornemen.
Ronde 6: Hans van de Wetering. Met zwart. De man die altijd met een schaakstropdas rondloopt. Ik won een pion en kon de partij in een toreneindspel uitschuiven. Dacht te makkelijk. Beter om koning eerst actiever te laten worden en geen pionnen te ruilen. Toren pion vs toren was voor hem makkelijk remise te houden. Nogmaals: boekje Turm-Endspiele. Daarmee is winst te halen.
Ronde 7: Frits Gieltjes. Met wit. Enig initiatief. Teveel stukken van het bord (mijn oude fout). Beiden een witveldige loper en zijn pionnen stonden op wit en die van mij op zwart. Eén zwakte is geen zwakte, dus waarschijnlijk kon hij het houden. Vriendelijke man, bood een remise en een biertje aan. Ik was te vredelievend. Bij winst had ik een ratingprijs gehad.

In de categorie cultuur:
Alexander Kabatianski stuurde me een link naar een video met prachtig Chinees ballet: hoeveel kan je doen met een beperking.
Yochanan Afek heeft op zijn site een indrukwekkende slideshow van Assaf Feller over schaakkunst geplaatst. Op Afeks site kun je de slideshow met muziek erbij downloaden.

Gepost: 20 november 2011