Stuivertje wisselen: vorig jaar was De Prinsenakker kampioen, dit jaar de Alexanderschool.

Schoolschaakkampioenschap Bennekom 2015

De Alexanderschool heeft dit jaar het schoolschaakkampioenschap van Bennekom gewonnen. Ook de tweede plaats ging naar de school. De Prinsenakker legde beslag op de derde en vierde plaats. De drie hoogst eindigende teams nemen zaterdag 7 maart in Arnhem deel aan de halve finales van de Oostelijke Schaakbond (OSBO).

De hoogst eindigende teams waren aan elkaar gewaagd. Er werd eerst een halve competitie gespeeld in twee poules met vijf teams: vijf van de Alexanderschool, vier van De Prinsenakker en één van De Wingerd.
Omdat er steeds een team een vrije ronde had, werden die teams voor een oefenpartij gekoppeld aan een team uit de andere poule. Dat leverde aan het begin van de middag al een 3-1 overwinning voor De Prinsenakker 1 tegen De Alexanderschool 1 op. Jammer dan, dat resultaat telde niet mee.

De Prinsenakker 1 en de Alexanderschool 2 speelden 2-2 in de poule en wonnen hun overige wedstrijden met 4-0. Omdat bij gelijk eindigen het vierde bord afvalt, werd De Prinsenakker 1 tweede in de poule. Dat leidde tot een halve finale tegen de Alexanderschool 1. Die telde wel en nu trok de Alexanderschool met 3-1 aan het langste eind.
De Alexanderschool 2 versloeg De Prinsenakker 2 in de andere halve finale. Zo kwam de Alexanderschool met twee teams in de finale en streden de teams van De Prinsenakker om de derde en vierde plaats.

Voor veel kinderen was het de eerste keer dat ze aan een schaaktoernooi deelnamen. Dat is soms even wennen, maar het werd een leuke schaakmiddag.
Er kwamen veel ouders kijken en ook juf Marjon kwam haar leerlingen aanmoedigen.
Hulde aan organisator Jan Wouters en andere leden van de Bennekomse Schaak Vereniging, die het kampioenschap hebben georganiseerd.

Twee speelsters van het derde team van De Prinsenakker werden halverwege de middag ziek. Wedstrijdleider Hotze Tette Hofstra kreeg een lumineuze ingeving: hij stelde twee moeders op!

In de lessen van Leonardo afdeling van De Prinsenakker gaat schaakleraar Karel van Delft komende maandag met de kinderen terugblikken op het kampioenschap. Dat gebeurt via het bekijken en bespreken van een video en foto's.
Er valt veel te leren: zowel schaaktechnisch als qua zelfbeheersing.
Een aantal kinderen scoorde een reeks nullen. Dat is helemaal niet erg. Voormalig wereldkampioen Garry Kasparov heeft ooit gezegd dat je pas de top kunt bereiken als je accepteert dat je in het begin veel verliest. Het is een kwestie van doorzetten.
Een uitslag is niet zo belangrijk. Het is veel belangrijker dat je plezier in het schaken hebt en van je partijen leert.

Zie een video.

Zie hieronder voor foto's.

Op de site van BSV staat ook een verslag.

 

Gepost: 29 januari 2015