Remise in MEC-simultaan Van Wely

Op het Max Euwe plein in Amsterdam vond zaterdag 6 juli 2013 het twintigste Max Euwe Centrum Pleinfestival plaats. Samen met Cees Visser heb ik meegedaan aan een gewone en een kloksimultaan tegen GM Loek van Wely. Cees speelde beide partijen remise. Ik verloor de gewone simultaan en speelde remise in de kloksimultaan.
In de gewone simultaan ging het nergens over: ik miste in de opening al een variant en dat kostte een pion en de partij. In de kloksimultaan ging het beter. Voordeel is dat je je eigen tijd in kunt delen. Uiteindelijk was ik de enige die nog speelde. Voor het toreneindspel had Van Wely vijf minuten en ik een kwartier. In zo'n situatie geldt de vuistregel van Tartakower: 'Je moet niet bang zijn voor goede zetten.'
Na de partij analyseerde Van Wely het eindspel. Beelden daarvan staan in een korte video.

De remise leverde me een bonnetje op waarmee ik een prijs kon uitkiezen. Mijn keuze viel op de Tutor 1 cdrom, de vernieuwde versie van de Stappenmethode van IM Cor van Wijgerden. Met deze uitstekende methode kunnen mijn kleindochters nu ook aan de zelfstudie. Hoewel ze vier en vijf jaar oud zijn, hebben ze nu al een achterstand op GM Roeland Pruijssers. Hij kreeg vanaf 3,5 jaar al dagelijks een kwartier schaakles, vertelde vader Henk zaterdag nog. Dat regelmatige studie loont blijkt uit Roelands prestaties op het NK. Hij is daar gestart met overwinningen op de GM's Smeets en Sokolov.

Voor Armen Hachijan was het ook een goede dag. Met 5,5/7 werd hij kampioen in het MEC-toernooi voor 20-jarigen.


 

 

Na afloop bekeken we diverse varianten.

Achteraan in het groen Armen Hachijan.

Cees Visser en MEC-manager Eddy Sibbing.

Gepost: 7 juli 2013