Leon Pliester: Jong en Oud

IM Leon Pliester ken ik al jaren. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet in Eindhoven. IM Johan van Mil had een aantal mensen, waaronder Leon en mij, in Eindhoven uitgenodigd voor een redactievergadering van het magazine SchaakNieuws. Na de vergadering werd er een biertje gedronken en wat geanalyseerd. Zowel Leon als ik bleven bij Johan logeren en de volgende dag bracht Leon me met zijn auto naar Apeldoorn. Dat ligt vanuit Eindhoven bezien redelijk op de weg naar Amsterdam, waar Leon woont.

Later heeft Leon diverse malen als trainer een bijdrage geleverd aan de opleiding van Apeldoornse jeugdtalenten. Ook was hij betrokken bij het Creatief Jeugd Toernooi in 1994. Hij stelde daar het begrip creativiteit ter discussie. Artikelen van hem zijn te lezen in het toernooiboekje dat te downloaden is vanuit de 'databank schaaktraining' op deze site. De illustratie hierboven is een foto uit het toernooiboekje, die waarschijnlijk uit de Apeldoornse Courant komt.

Leon stuurde me deze week zijn verhaal 'Jong en Oud', om op deze site te plaatsen. Het verhaal is autobiografisch en gaat over jeugdige overmoed op het schaakbord. Ik kan lezing verschillende jeugdspelers aanbevelen.

Overigens heeft Leon neuropsychologie gestudeerd. Als je hem over mentale kwesties hoort praten, heb je dus dikke kans dat hij enigszins weet waarover hij het heeft. Leon heeft het idee opgevat om een soort test te ontwikkelen om mentale knelpunten bij schakers in beeld te brengen. Bij een diagnose hoort ook een verbeterprogramma met aanbevelingen en oefeningen. Zoiets ontwikkelen lijkt Leon ook een goed idee. Na recente partijen tegen Nikolic en Timman vreest hij evenwel dat de methodologische uitkomsten van dit project voor hem zelf qua leeftijd en toegenomen inflexibiliteit wellicht te laat komen. Maar voor jeugdschakers moet er wat moois uit voort kunnen komen. Voor mij persoonlijk is het goede nieuws dat Leon bedacht heeft dat hij hierbij graag samenwerkt met een partner. Daarbij heeft hij zijn oog op mij laten vallen. Ik voel mij vereerd. De wereld hoort er meer van.

Pliester is in beperkte mate beschikbaar als priv├ętrainer. Zijn mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Gepost: 7 mei 2012